Akşam



Sabah görmenin zıddı ile tabir edilir. Ortalığa akşam karanlığının çökmesi sıkıntı ve kasvete, Akşam (yatsı) vakti yalan söylemeye, hile yapmaya, anarşi çıkarmaya, sonu belli olmayan bir iş yapmaya delalet eder. (Ayrıca Bakınız; Karanlık, Sabah.)

Rüyada akşam olduğunu gören bir kimsenin hayatında bir değişiklik olacağı, bulunduğu yerden uzaklaşarak yeni bir kente ve hatta memlekete yerleşebilir.

Rüyada aksam olduğunu görmek, sabah görmenin aksi ile yorumlanır.Bakiniz sabah görmege;(Rüyada sabah olduğunu görmek, hayır kapılarının açılacağına yorumlanır. Rüyasında sabah olduğunu ve ortaligin aydınlandığını gören, bütün keder ve sıkıntılarından kurtulur. Sabah erkenden horoz sesi duymak, mutluluğun ve sevincin nisanesidir. Sabah günesi, her derdin bittiğini ve ferahlikla, mutluluğun geldığını bildirir. Rüyada sabahin ilk anini (fecri) görmek vaaddir. Sabah olduğunu ve kendisinin o sirada seran çirkin ve mekruh saydığı bir halde bulunduğunu görmek, günahkarlığına delalet eder. Sabah olup, ortaligin yavas yavas aydınlandığını görmek, borçlu için borcunu ödeyeceğine, tüccar ise ticaretinin artacağına, kederli ise gaminin dagilacağına, bekar ise evleneceğine işarettir. Kirmaniye (RA) göre; ziraat yapan çiftçi için sabahin olduğunu görmek çok iyidir. Bu, ürününde feyiz ve bereketin artacağına, bol mahsul alacağına delildir. Sabah olup, ortaligin agardığını gören, hasta ise iyileşir. Sabah vakti, cemaatle namaz kıldığını görmek bir yolculuğa çikmakla yorumlanır. Bu yolculuk genellikle hac yolculuğu olarak tabir edilmektedir, Ibn-i Kesire göre; sabah olduğunu görmek, hasta için sifa, borçlu için borcundan kurtulma, tutuklular için tahliye, yolcu için selamet, gurbette olan için sila ile yorumlanır.) Aksamin ortaligi karartıp karanlık bir geceye döndürmesi ise, aynen gecenin aydınlanarak gündüze dönüsmesinin aksine tabir edilir.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir